Over Places of Hope

Places of Hope is een tentoonstelling en serie activiteiten over hoe we samen de toekomst van Nederland vormgeven. Dit alles onder het motto 'Zin in de toekomst!' Met kunstenaars, science fiction films, ateliers en workshops gaan we op zoek naar het goede leven van morgen.

Achtergrond
Op dit moment leven veel van ons nog in de vorige eeuw. We wonen in een naoorlogs rijtjeshuis of betonnen portiekflat. We werken op een afgelegen bedrijventerrein of eentonig kantorenpark. En we zitten dagelijks in onze auto in de file op de ringweg. Ook de manier waarop we onze huizen verwarmen, onze energie opwekken of omgaan met ons afval stamt uit de vorige eeuw. Uit een tijd dat het niet op kon.

Hoe kunnen we de uitdagingen van de 21e eeuw, van de klimaatopgave tot sociale cohesie, te lijf gaan als we blijven hangen in het verleden? Rijdend op de ringweg lijkt de revolutie nog ver weg. Maar gelukkig wordt er al hard gewerkt aan het nieuwe Nederland. Door heel uiteenlopende mensen, van dijkgraaf tot dorpsbewoner. En vaak op verrassende plekken. Daar waar we de sterrenhemel weer kunnen zien, wonen met droge voeten in een eigen natuurgebied of met buren een windmolen aanschaffen die het hele dorp van stroom voorziet.

Places of Hope wordt een plek van de verbeelding. Wie naar buitenkomt blikt de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.”
- Maarten Hajer, curator

De tentoonstelling Places of Hope, samengesteld door curatoren Maarten Hajer en Michiel van Iersel, neemt je mee naar deze bijzondere plekken en laat je kennismaken met tientallen inspirerende Landmakers: mensen die met hun projecten vormgeven aan onze leefomgeving en hoop en inspiratie bieden voor een duurzame toekomst. Maar in de tentoonstelling vindt de bezoeker ook een labyrint over de weg naar morgen, een cinema met SciFi en een huis waar de toekomst kan worden beleefd.

De toekomst begint in Leeuwarden, en in Noord-Nederland, waar mens en natuur en stad en platteland, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Places of Hope vindt plaats in de monumentale Kanselarij aan de Turfmarkt. Eeuwenlang spraken raadsheren en regenten hier over de inrichting van het omringende land. Die tijd is voorbij. De Kanselarij is nu een creatieve plek voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst. In Places of Hope wordt gewerkt aan twee ateliers: over het veenweide gebied en over ‘Het zelfbewuste Noorden’. Verder toont het een selectie van toekomstprojecten van middelbare scholieren én nodigt het programma bezoekers uit om ook zelf de woonwijk en het buitengebied van de toekomst met elkaar vorm te geven.

De tentoonstelling is geopend van 4 april tot eind november 2018 en is onderdeel van het programma Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Sluit je aan en doe mee!

Foto: Binne Louw Katsma
Het toegankelijkheidslabel van Placesofhope. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.